Sari la conținut

Ziua Ispășirii aparține celui de-al treilea grup al sărbătorilor anuale ale lui Dumnezeu, Sărbătoarea Corturilor împreună cu Sărbătoarea Trâmbițelor și Ziua Ispășirii însăși. Este sărbătorită în a zecea zi a celei de-a șaptea luni și este ziua când toate păcatele comise pe tot parcursul anului sunt iertate.

Leviticul 23:26 Domnul i-a spus lui Moise: „Și în ziua a zecea zi a lunii aceleia a șaptea, care este ziua curățirii, să aveți adunare sfântă … este Ziua Ispășirii, când ispășirea este făcută pentru voi înaintea Domnului, Dumnezeului vostru”.

Originea Zilei Ispășirii

După patruzeci de zile și nopți pe Muntele Sinai, Moise a coborât, ținând cele două table de piatră cu cele Zece Porunci. Cu toate acestea, el a fost martor la comiterea păcatului de idolatrie a israeliților prin închinarea la un vițel de aur. Moise a fost atât de înfuriat încât a izbit de pământ și a spart tablele cu cele Zece Porunci. Israeliții au realizat păcatele împotriva lui Dumnezeu și au regretat acțiunile lor (Exodul 32).

Pe măsură ce israeliții s-au pocăit profund, Dumnezeu le-a arătat milă și le-a dat o a doua șansă să-I țină poruncile, dându-i lui Moise un al doilea rând de table de piatră cu cele Zece Porunci.

Israeliții s-au pregătit să-l primească pe Moise și cel de-al doilea rând de Zece Porunci prin Sărbătoarea Trâmbițelor și l-au întâlnit în Ziua Ispășirii, care a semnalizat mila lui Dumnezeu și iertarea păcatelor.

Semnificația Zilei Ispășirii

Sensul final din spatele acestei sărbători este iertarea păcatelor.

Legea Vechiului Testament cere oamenilor să ofere sacrificii animale lui Dumnezeu pentru a-și curăța păcatele. Conform Bibliei, nu există iertare a păcatelor fără vărsare de sânge. Pe durata anului, erau făcute sacrificii continuu, iar păcatele oamenilor erau transferate în sanctuar. În Ziua Ispășirii, Marele Preot intra în Sfânta Sfintelor din sanctuar (Evrei 9:7) pentru o ceremonie de transferare a păcatelor care au fost acumulate în sanctuar către țapul ispășitor, care era apoi trimis în deșert (Leviticul 16).

În Noul Testament, Hristos a venit ca realitatea sanctuarului.

Ioan 2: 19-21 Isus le-a răspuns: „Dărâmați acest templu și în trei zile îl voi ridica.” Ei au răspuns: „În patruzeci și șase de ani a fost zidit acest templul acesta! și Tu îl vei ridica în trei zile?” Templul despre care vorbea era trupul lui.

Ca realitate a templului, Hristos poartă temporar păcatele noastre pe tot parcursul anului. În Ziua Ispășirii, aceste păcate sunt transferate Satanei, reprezentate de țapul ispășitor în Vechiul Testament, care va fi apoi distrus.

Sărbătorirea Zilei Ispășirii Astăzi

Astăzi, Societatea Misionară Mondială Biserica lui Dumnezeu sărbătorește Ziua Ispășirii. Membrii țin serviciul de închinare și se roagă pentru pocăință timp de zece zile începând de la Sărbătoarea Trâmbițelor și culminând cu Ziua Ispășirii când toate păcatele sunt iertate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *